Giriş - İletişim


 
 
 
 
 



darbelere karşı eylül etkinlikleri başladı

12 Eylül darbesine karşı Ankara Demokrasi Güçlerinin gerçekleştireceği eylem ve etkinlikler, bugün Mülkiyeliler Birliği bahçesinde yapılan basın toplantısıyla kamuoyuna sunuldu. Basın toplantısına birçok kurumdan yönetici ve temsilcilerde katıldı.

Her yıl Eylül ayında gerçekleştirilen program, yapılan toplantılarda bu yıl daha da zenginleştirilerek somutlaştırıldı. Saat: 10:30’da başlayan basın toplantısı –okunan metin aşağıda- sonrasında ise, bu dönemin ilk etkinliği; Fotoğrafçı Şair Mehmet ÖZER’in yaptığı konuşmayla Mülkiyeliler Birliği’nin hazırladığı, “USANMADAN, USLANMADAN” adlı Fotoğraf sergisi olarak kayıtlara geçti…

12 Eylül eylem ve etkinlikleri, Hüseyin ESENTÜRK’ün yaptığı sunumun ardından, hazırlanan ortak metni, yürüyüş ve miting Tertip Komitesi Başkanı Ruşen SÜMBÜLOĞLU okudu. Gerçekleştirilen her etkinliğin demokrasi mücadelesinde yitirdiğimiz bir değerimize adandığı eylem ve etkinlikler programı başlık olarak şunlardan oluşuyor:

5 EYLÜL, 15:30 PETROL – İŞ SALONU, ‘1982 DARBE ANAYASASI NİÇİN KALDIRILMALI, ANAYASANIN GEÇİCİ 15. MADDESİ KİMLERİ NİÇİN KORUYOR’ Bu Panel/Forum; Kızıltepe’de babasıyla katledilen 12 yaşındaki UĞUR KAYMAZ’a adanmış.

5 – 6 EYLÜL, MAMAK TUÇLUÇAYIR, iki gün boyunca 2 panel, 1 forum, 1 yaşayanlar anlatıyor buluşması, konser, sinevizyon vb. etkinlikler yapılacak. Etkinlikler programı; 12 Eylül öncesi faşistlerce katledilen Tuzluçayır Muhtarı SÜLEYMAN AYTEN’e adanmış.

7 EYLÜL, 12:30 YARGITAY C.BAŞSAVCILIĞI ÖNÜ’NDE BASIN AÇIKLAMASI. ’12 EYLÜL DARBECİLERİNİ YARGILAMAYAN YARGIÇLARA ÇAĞRI’. ÇHD Başkanı tarafından yapılacak basın açıklaması, İstanbul’da katledilen Agos Gazetesi yazarı ermeni aydın HRANT DİNK’e adanmış.

8 EYLÜL, 18:30 TMMOB/TEOMAN ÖZTÜRK SALONU, “TANIKLAR KONUŞUYOR” Yaşanan tarihimize dair tanıkların konuşacağı bu etkinlik, Diyarbakır’da kontrgerilla tarafından katledilen Özgür Gündem muhabiri HAFIZ AKDEMİR’e adanmış.

9 EYLÜL, 12:30 TBMM ÇANKAYA KAPISI ÖNÜ, BASIN AÇIKLAMASI, ‘ANAYASANIN GEÇİCİ 15. MADDESİ KALDIRILSIN DARBECİLER YARGILANSIN’ Basın açıklaması, Siverek’te kontrgerilla tarafından katledilen Özgür Gündem Muhabiri NAZIM BABAOĞLU’na adanmış.

10 EYLÜL, 12:30 EŞREF AKINCI (MAMAK ASKERİ CEZAEVİ) KIŞLASI ÖNÜBASIN AÇIKLAMASI. ‘MAMAK ZİNDANI MÜDÜRÜ ALBAY RACİ TETİK ARANIYOR’ Mamak’ta Albay Raci TETİK’in talimatıyla katledilen yayıncı İLHAN ERDOST’a adanmış.

11 EYLÜL, 18:30 YÜKSEL CADDESİNDEN ABD B.ELÇİLİĞİNE YÜRÜYÜŞ VE ‘ELÇİLİĞİN ÖNÜNE SİYAH ÇELENK KONULAN PROTESTO EYLEMİ’ Eylem, Bitlis’te Özgür Gündem Gazetesi Muhabirliği yaparken gözaltına alınıp katledilen FERHAT TEPE’ye adanmış.

12 EYLÜL, 04:00 ANKARA RADYOEVİ ÖNÜ, ‘DARBECİLERE KARŞI DEMOKRASİ NÖBETİ’ Kontrgerilla tarafından katledilen, İHD Urfa Şube Yöneticisi ve Özgür Gündem Gazetesi Temsilcisi KEMAL KILIÇ’a adanmış.

12 EYLÜL, 10:00  YÜKSEL CADDESİNDEN SBF’YE ‘ONUR YÜRÜYÜŞÜ’

12 EYLÜL, 14:00 YÜRÜYÜŞ İÇİN ANKARA TREN GARI ÖNÜNDE TOPLANMA VE YÜRÜYÜŞ, Ceylanpınar’da kontrgerilla tarafından katledilen Özgür Gündem Gazetesi çalışanı HÜSEYİN DENİZ’e adanmış.

12 EYLÜL, 16:00 MİTİNG ALANISIHHİYE MEYDANI’ Batman’da kontrgerilla tarafından katledilen özgür basın neferi CENGİZ ALTUN’a adanmış. 

12 EYLÜL, 19:00 YÜKSEL CADDESİNDE, ‘VE HER ŞEYE RAĞMEN SÖYLEYECEK SÖZÜMÜZ, ŞARKILARIMIZ, ŞİİRLERİMİZ VE ÇEKİLECEK HALAYLARIMIZ VAR’ buluşması. Akşam etkinliği, Ceylanpınar’da kontrgerilla tarafından katledilen gazete muhabiri YAHYA ORHAN’a adanmış.

Basın toplantısında; programın kitlelere duyurulması için Ankara’nın birçok yerinde açılan stantların çalışmalarını sürdürdüğü, bildiri ve sesli anonslarla halkımızın darbecilere karşı bu eylem ve etkinliklere davet edildiği ifade edildi. Öte yandan yasaklanan afişin yerine sunulan alternatif afişle ilgili emniyetin henüz bilgi vermediği açıklandı.

Bugün basın toplantısıyla kamuoyuna sunulan, fotoğraf sergisiyle başlayan eylem ve etkinlikler programı yarın Kızılay’da panel/forum, Tuzluçayır’da sokak etkinlikleriyle devam edecek.

BASIN TOPLANTISINDA OKUNAN METİN :

Emperyalizme, faşizme, darbelere, gericiliğe, şovenizme karşı mücadelede;
29. yılını 30. yıla bağlayan 12 Eylül Faşizmine, hala süren karanlığa ve zulme karşı
 gerçekleşecek etkinliklerimiz 10 haziran 1981’de Gaziantep Kapalı Cezaevi’nde
İdam edilen ve hala mezar yeri bilinmeyen Veysel GÜNEY’in şahsında kaybettiğimiz bütün devrimcilerin anısına adanmıştır.  Ape Musa ANTER; 20 Eylül 1992’de Diyarbakır’da kontrgerilla tarafından katledildi. Anısı önünde saygıyla eğiliyoruz…

Musa Anter, Kürt yazar ve şair. Mardin’e bağlı Nusaybin’in Eski mağara (Zivinge) köyünde1920’de dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. 1944’te Abdurrahim Rahmi Zapsu’nun kızı Ayşe Hale ile evlendi. Ayşe Hanım ile evliliğinden 1945’te büyük oğlu Anter Anter, 1948’de kızı Rahşan Anter, 1950’de de küçük oğlu Dicle Anter dünyaya geldi.

1959 yılında 49’lar ve Devrimci Doğu Kültür Ocakları davalarından yargılandı. 27 Mayıs darbesi yapıldığında gözaltındaydı. 1959 ve 1970lerde Devrimci Doğu Kültür Ocaklarına katılımı nedeniyle ve 12 Eylülde de Kürtçülük propagandası yapmaktan tutuklandı. Tüm yaşamı boyunca toplam 11,5 yıl hapis yattı. 20 Eylül 1992de JITEM tarafından öldürüldü. Mezarı, Nusaybin’e bağlı Akarsu köyündedir.

Halkın Emek Partisi’nin kurucu üyesidir ve aynı zamanda merkezi İstanbul’da olan Kürt Enstitüsünün de başkanlığını yapmıştır. 

Dicle Kaynağı, Şark Postası, İleri Yurt, Barış Dünyası, Deng, Yeni Ülke, Welat, Rewşen, Tewlo ve en son Özgür Gündem isimli gazeteler ve dergilerde yazıları çıkmıştır.

Bir çeşit otobiyografi olan 2 ciltlik hatıralarım adlı eseri için kendisi aşağıdaki yorumu yapmıştır: "Denilebilir ki Musa sen kim, bu anılarında geçen zatlar kim! Amma bence bu soru yerinde değildir. Çok kere fakir bir adam bir define bulur veya loto-totodan para kazanır ve aniden zengin olur. İşte ben de Zıvıngın mağaralarından aleme çıkınca o fakir gibi tesadüfen ve de şans mahsulü değerli şahsiyetlerle tanıştım. İşte bu anılarım, bulduğum bu definelerin mahsulüdür. "

Vedat AYDIN; 1953'te Diyarbakır'ın Bismil ilçesine bağlı Kürthacı köyünde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Bismil'de yaptı. 1979'da Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü'nden mezun oldu. 12 Eylül askeri darbe döneminde tutuklanıp 4 yıl hapis yattı. Tahliye olduktan sonra bölgedeki muhalefetin örgütlenmesi doğrultusunda çabaları oldu. Savaşın şiddetlenmesi ve halk üzerindeki baskıların artması üzerine bir grup Kürt aydını ile birlikte İnsan Hakları Derneği'ni kurmak için çalışma başlattı. 1990 yılında İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu'na seçildi. Çalışmaları süresince defalarca gözaltına alındı. 28 Ekim 1990 tarihinde İHD Genel Kurulu'nda konuşmasını Kürtçe yaptığı için tutuklandı. Duruşmada Türkçe konuşmayı reddetti. Birkaç ay sonra tahliye olan Aydın, 1990 yılı sonlarında İHD Diyarbakır Şubesi Başkanlığı'na seçildi. Bu dönemde Diyarbakır ve çevresindeki bütün direnişlerde, haksızlığa uğrayanların yanında Vedat Aydın vardı. 1991 yılı haziran ayında yapılan HEP Diyarbakır İl Kongresi'nde başkanlığa seçilen Aydın, 5 Temmuz'da evinden gözaltına alındı, kontrgerilla tarafından katledildi Ergani-Maden Yolunda 7 Temmuz 1991’'de cesedi bulundu. Anısı önünde saygıyla eğiliyoruz…
Anılarını ve verdikleri mücadeleyi yaşatmak için Ankara’daki emek ve demokrasi güçlerinin 12 Eylül Faşizmi’ni protesto etkinliklerinin başlangıcında yer alan Gerekçe metnini Musa ANTER’e ve basın toplantımızı Vedat Aydın’a adıyoruz.)

Gerekçe :
12 Eylül 1980 faşizmini, emperyalizmi, darbeleri, gericiliği, şovenizmi protesto ekseninde Ankara’da gerçekleşecek 29.yıl etkinliklerimiz, bütün darbecilerle, darbe rejiminin siyaseti, hukuku, kültürü, ideolojisiyle her düzeyde hesaplaşılmasına dair bir çaba sergilerken, bu köhnemiş, halklarımıza karşı suçlu, kirli, kanlı rejimin devamı olan siyasal iktidarla hesaplaşmayı da önüne koymaktadır. 

Bu çaba, darbecilerin ve oluşturdukları suç örgütlerinin; kontrgerillanın, çıkar çetelerinin, her türden kirli savaş yöntemlerini kuşanan eli kanlı tetikçilerin yaptıkları her şey için emekçi halklarımıza hesap vermesini sağlamaya yöneliktir.  

Bu çaba, demokrasi mücadelesinin önündeki en büyük engellerden biri olan 1982 Darbe Anayasası’nın lağvedilmesini ve toplumun kendi geçmişiyle yüzleşmesini, kendisiyle hesaplaşmasını, hakikatlerin ortaya çıkarılmasını gerçekleştirmeyi amaçlar. Bir yandan da, faşist darbecilerin oluşturdukları suç örgütlerinin yargılanmasını önleyen Anayasanın geçici 15.maddesinin kaldırılmasını,  suçluların hesap vermesini sağlamayı amaçlar.
Bu anlamda, 29.yıl etkinliklerimiz tarihsel uzlaşma değil, tarihsel hesaplaşmanın ana eksenlerinden biri olmayı hedefler.

Geçtiğimiz günlerde egemenlerin değişik iktidar odaklarınca gündeme getirilen Anayasanın Geçici 15.madde tartışmaları göstermiştir ki, mevcut iktidar ve statükocu muhalefet partileri, darbelere, darbelerce oluşturulan siyasal sisteme karşı gizlenemez bir yakınlık içindeler. Hatta darbe düzenini özümseyerek, kanıksayıp kabullenerek, hegemonya araçlarıyla da topluma kabullendirerek, darbeyle oluşturulan statükonun devam etmesini sağlayan en önemli dişliler haline gelmişlerdir. 

İşte bu yüzden, emperyalizmin yeni sömürü politikalarının ana eksenleri olan 24 Ocak 1980 kararları ve 12 Eylül Askeri darbesi üzerine kurulan bugünkü darbe düzeninin kökü derinlere uzanan bu yapılanmaları, kendilerinin de varoluş gerekçesi sayılan bu sistemin karşısına dikilemezler. Yer altı yer üstü yapılarıyla, derin devleti, kontrgerillasıyla, cemaatiyle, tarikatıyla; Susurluk, Şemdinli, Ergenekon çeteleriyle, faili meçhuller, suikastlar, yok etmelerle, toplu mezarlar, Botaş’ın ölüm kuyularıyla kendini var eden bu sistem bütün derinliğiyle sürerken, muhaliflerini yutmaya alışmış bu anti demokratik yapıya ve sürdürücülerine, tescilli statükoya zalimi korumaktan ve alkışlamaktan başka rol düşmüyor. ‘Kendine Müslüman ve demokrat’ olan bu yapılanmaların yeri darbe rejiminin koyu karanlığıdır. Onlar daima halkın ve devrimcilerin çıkarlarının karşısındadırlar.                   
Emekçi halklarımızın geleceğini elinden alan ve egemenlerin doğrudan çıkar sözcülüğüne soyunan AKP, bırakalım demokrasi mücadelesi vermesini, siyasi ve dinci gericilik temelinde egemen güçlerin kendi iktidarını perçinleyen planlarını, emperyalizmin gözetiminde ve denetiminde adım adım uyguluyor.

Diğer taraftan AKP, emperyalizmin Orta-Doğu’ya yönelik askeri müdahalelerini desteklemenin yanı sıra, içerde de Kürtlere karşı bugüne kadar yürütülmüş inkâr ve imha politikalarını sürdürerek, çözümsüzlük sürecini aşamamıştır. Özellikle son dönemlerde Kürt Sorununun demokratik çözümü için ortaya konulan çabaların gerçekçi bir sonuç alabilmesinin en önemli koşullarından biri 12 Eylül Anayasası’nın değiştirilmesi ve Kürtlerin örgütlü güçlerinin muhatap alınmasıdır.  Bu gerçeği göz ardı eden bir ‘Kürt Açılımı’nın, 12 Eylül düzeninin yeniden acımasızca sürdürüleceğini gösteren çok önemli bir işaret olacağı kesindir.    

Bu anlamıyla, 29. yıl etkinliklerimiz emekten, demokrasiden, eşitlik, özgürlük ve halkların kardeşliğinden, gerçek barıştan, sosyalizmden yana olan kurumların, kişilerin, güçlerin, gerici siyasi iktidarın her kesimine ve her biçimine karşı tavır alanların mesajlarını en doğrudan biçimde ve en yalın haliyle vereceği bir zemine ad olacaktır. Halklarımızı etkinliklerimizi desteklemeye, alanlarda, sokaklarda, salonlarda buluşmaya çağırıyoruz.
Bu çaba, emek ve demokrasi güçlerinin alanlarda buluşup kucaklamasına, birleşik ve örgütlü mücadeleye katkı sunmaya çağrıdır. Bu çaba Türkiye’yi geçmişiyle yüzleşmeye, güzel ve aydınlık bir geleceğe, sosyalizme çağrıdır.

29. Yıl Etkinliklerini Gerçekleştirecek Emek ve Demokrasi Güçleri:
Partiler;
DTP Ankara İl Örgütü,  EHP Ankara İl Örgütü, EMEP Ankara İl Örgütü, ÖDP Ankara İl Örgütü, TKP Ankara İl Örgütü, SOSYALİST PARTİ Ankara İl Örgütü,
SDP Ankara İl Örgütü,

Sendikalar - Meslek Odaları:
DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, KESK Ankara Şubeler Platformu, TMMOB/Ankara İKK, TTB/Ankara Tabip Odası,
Türk – İş/Petrol İş Ankara Şube 

Kitle Örgütleri:
Devrimci 78’liler Federasyonu,  68’liler Dayanışma Derneği, 78’liler Girişimi, Ankara Halkevleri, AKA-DER, Alevi Bektaşi Federasyonu, ÇGD Ankara Şube, ÇHD Ankara Şube, Ekin Sanat Merkezi, Ezilenlerin Sosyalist Platformu, İHD Ankara Şube, Mülkiyeliler Birliği,  ODAK, ODTÜ Mezunları Derneği, Özgürlükçü Sol Hareket Ankara Meclisi, Özgür Tiyatro, SDH-Marksist Bakış, TÜM İGD, Divriği Kültür Derneği, Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi, Pir Sulan Abdal Kültür Derneği

Kontrgerilla tarafından katledilen gazeteciler: Çetin Emeç / Hürriyet İstanbul 7 Mart 1990, Mehmet Sait Erten /Azadi (Denk Diyarbakır 1992) ,   Halit Güngen/ İkibine Doğru, Diyarbakır 18 Şubat 1992) , İzzet Kezer/ Sabah Cizre 23 Mart 1992) , Mecit Akgün/ Yeni Ülke (Nusaybin 2 Haziran 1992) ,  Çetin Ababay/Özgür Halk, (Batman 29 Temmuz 1992), Hatip Kapçak/Serbest (Mazıdağı 18 Kasım 1992), Namık Tarancı/ Gerçek Diyarbakır 20 Kasım 1992) , Uğur Mumcu / Cumhuriyet Ankara 24 Ocak 1993,  Mehmet İhsan Karakuş (Silvan 13 Mart 1993) , Seyfettin Tepe/ Yeni politika (28 Ağustos 1995), Metin Göktepe / Evrensel İstanbul 8 Ocak 1996, Mehmet Topaloğlu / Kurtuluş Adana 1998, Ahmet Taner Kışlalı / Cumhuriyet Ankara 21 Ekim 1999 ve diğerleri…

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri birliğini ve eylemini canları pahasına onların bıraktığı demokrasi mücadelesinin gücünden alıyor. Anıları önünde saygıyla eğiliyoruz…

Haber Tarihi : 7.09.2009
 
Geri Dön


Üye Girişi
Üye - Parola

Haberler
-12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrasında
-darbelere karşı eylül etkinlikleri başladı
-13 Haziran Ankara Buluşması
-PANEL : Seçimleri Okumak
-150. YILDA SBF<d>DER ETKİNLİKLERİ
Tüm Haberler

Yazarlar
Hasan Hüseyin Özkan
Murat Utkucu
Yunus Işın
Sinan Kasımoğlu
Kumru Başer
Osman Akınhay
Mehmet Ay
Fikret Yakar
İshak Kocabıyık
Handan Koç
Gülseren Karaçizmeli


SBFDER Web © 2008. Her Hakkı Saklıdır. Ana Sayfa |  Hakkımızda |  Fotoğraflar |  Yaşattıklarımız |  Yazılar
Sanat Galerisi |  SBF<d>DER |  Haberler |  Üyeler |  Linkler |  İletişim